در آیات قرآنی به مساله مرجعیت بسیار توجه شده است. مرجع کسی یا چیزی است که به آن مراجعه می شود و به عنوان اسوه و سرمشق زندگی مطرح می شود و انسان به عنوان دیگری یا دیگران مهم به آنان توجه پیدا می کند. خداوند در آیات قرآنی مهم ترین مراجع در زندگی را پیامبران دانسته و در میان پیامبران پیامبراکرم واعظم (ص) در اخلاق را مهم ترین و برترین اسوه حسنه و سرمشق نیک بر شمرده(قلم، آیه 4) که می توان مطلقا در قول و فعل به او مراجعه کرد؛ زیرا از عصمت برخوردار است و همه چیز را براساس وحی الهی انجام می دهد.(نجم، آیه 3) این خداوند است که فعل خیرات را به او وحی می کند(انبیاء، آیه 73) و کار درست و نادرست را به او نشان می دهد و قول صادق و راست را به یاد می دهد و قدرت تشخیص او را افزایش می دهد.
از نظر قرآن برای مردان و زنان مومن ، حضرت مریم(س) در عفت و حیاء و بندگی و اخلاص ، سرمشق و مرجع اخلاقی است؛ چنان که آسیه همسر فرعون (س) نیز به عنوان سرمشق و مرجع مبارزاتی و اخلاق سیاسی و اجتماعی معرفی می شود که در برابر قدرت و ثروت فرعون ایستاد و از حق با حفظ محاسن و مکارم اخلاقی حمایت و دفاع کرد.(تحریم، آیات 11 و 12)
اما اگر اینان مراجع اخلاقی و اجتماعی جامعه اسلامی و مومنان از مرد و زن نشوند، کسانی دیگر مرجع می شوند که در برابر اینان قرار دارند. در این صورت زنان لوط(ع) و نوح(ع) سرمشق می شوند که به جای امانت گرفتار خیانت بودند. کسانی که خود اهل دوزخ و بد اخلاقی و نابهنجاری هستند و دیگران را به سوی دوزخ وخیانت ورزی هدایت و رهنمون می کنند.(تحریم، آیه 10) چنان که فرعون و قارون و هامان این گونه مرجعیت یافته و مردم را به سوی نابهنجاری و ظلم بردند.(هود ، آیات 98 و 99)
جوانان به سبب عللی چون خطرپذیری و گرایش به تغییر چه مثبت چه منفی و عدم تثبیت هویت و شخصیت فکری و رفتاری بیش تر در معرض تغییر مراجع هستند. از این روست که به سادگی در دام مراجعی می افتند که شبکه های اجتماعی تبلیغ می کنند و ماهواره ها مرجعیت می یابند.